I dag starter Volvo Ocean Race – men hvor er Norge?

I dag starter Volvo Ocean Race. Men uten norske seilere om bord. Hva skjedde egentlig?

Den svenske jentebåten Team SCA har norsk navigatør på land. Aksel Magdahl tilhører støtteapparatet rundt båten. Foto: Volvo Ocean Race

Den svenske jentebåten Team SCA har norsk navigatør på land. Aksel Magdahl tilhører støtteapparatet rundt båten. Foto: Volvo Ocean Race

Norsk seilsport hadde,  med  Berge Viking, en egen båt i forgjengeren til Volvo Ocean Race – Whitbread Round the World – i 1981-82-utgaven av regattaen. I 1993-94 startet et nytt norsk seileventyr da Knut Frostad mønstret på båten Intrum Justitia. Frostad ble skikkelig hektet på denne jorda rundt-regattaen og i dag er han direktør for hele sirkuset.

I mellomtiden deltok norske seilere på både Knuts to båter, Innovation Kværner og Djuice. Senere på blant annet Ericsson Racing Teams båter og på Sanya.

Når får vi norske seilere tilbake i Volvo Ocean Race? Foto: Odd Roar Lange

Når får vi norske seilere tilbake i Volvo Ocean Race?
Foto: Odd Roar Lange

Lørdag 4. oktober går starten på 2014-15-utgaven av Volvo Ocean race. Lørdag kl 14.00 norsk tid kan du følge regattaens baneseilas utenfor Alicante. Men du ser ingen norsk seilere ombord i noen av de sju båtene i den nye klassen Volvo Open 65. I årevis har det vært jobbet for at norske seilere skulle være med i de store internasjonale regattaene, fordi seilerne blir de unges forbilder – og det kan også bidra til å gjøre seiling til en mer attraktivt sponsorsport. Slik har det ikke gått. Det spirer og gror riktignok blant yngre jolleseilere, men på topp internasjonalt nivå i storbåtseiling er det skremmende stille når det gjelder Norges Seilforbund.

Idrettsgjemsel

Et forbund som til de grader mangler både en tydelig mediestrategi og gode profiler.  Seilforbundet har ikke så mye som en epostliste med oversikt over journalister som dekker eller er interessert i seiling!

Seiling er blitt en sport som leker gjemsel med både media og sponsorer. Og det som skulle bli en folkesport er blitt en nisjesport.

I de to norske seilbladene er det ingen debatt å snakke om når det gjelder hvordan forbundet drives eller ikke drives. Og i norske medier generelt er seilinteressen omtrent som for badminton, bandy og volleyball!  Det er det kun administrasjonen og styret seilforbundet i Norges Seilforbund som kan gjøre noe med.

Reddes av entebåt

I tillegg til Knut Frostad er også Aksel Magdahl med i årets Volvo Ocean Race. Magdahl er med på laget til den svenske jentebåten Team SCA.  Ikke som seiler, naturligvis – men som navigasjons- og værekspert på land.
Jeg tar også med Wouter Verbraak – som er nederlandsk, men har bodd mange år i Norge, og har norsk kone og sønn. Han er navigatør på den danske båten Team Vestas Wind. Det er altså en syltynn tråd til norsk seilsport i den båten. Og tar jeg med at Helly Hansen er sponsor for jentebåten så har jeg tatt med de fleste norske aksjene i årets regatta. Dersom du vet om flere så håper jeg du deler dem i kommentarfeltet.

Trenger en orkan

Når startskuddet går utenfor Alicante klokka 14.00 i dag er jeg skråsikker på at det er mange nordmenn som er på plass både på bryggene, i følgebåter og ved datamaskiner/nettbrett i Norge. Det hadde vært veldig mange flere dersom Norge hadde hatt med en egen båt. Og norske seilere. Kanskje kan de bli noe av det neste gang..?

Men i så fall må det virkelig komme en orkan i lokalene til Norges Seilforbund. Det holder ikke med en liten bris.

About Odd Roar Lange

Odd Roar Lange er prisbelønnet blogger, journalist, forfatter og foreleser. www.thetravelinspector.no har reiselivsstoff fra utlandet. For reiser i Norge: Følg reisebloggen www.toppenavnorge.no

Posted on 4. oktober 2014, in Min mening, seiling, Volvo Ocean Race and tagged , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Hei Odd Roar !
    I dette innlegget representerer jeg Norges første TV kanal Internett , http://www.tvmaritimehd.no.
    TVMaritime Norge AS., er den eneste norske TV kanal med TV rettigheter for sending av
    30 minutters ukentlige program fra start av Volvo Ocean Race 2014/2015 i Alicante til målgang i Gøteborg i 2015. Ring meg gjerne.
    Ref http://www.tvmaritimehd.no
    Morten Christiansen
    Chief maritime relations.
    morten@tvmaritime.no
    Mobil 91820242

Legg igjen en kommentar